We gaan de komende periode aan de slag met de nieuwe functie voor het kerkgebouw. We gaan verkennen hoe we de functie van de Schalm in het kerkgebouw kunnen brengen. Daarnaast is er ook ruimte voor andere functies. We doen het voor ons eigen dorp. Heb je behoefte aan ruimte of heb je ideeën of wensen voor wat je graag zou zien in ons dorp, meld je dan bij één van onze werkgroepleden als onderstaand weergegeven.

 

Wat is er gebeurd?
We hebben met hulp van Buro Maan de mogelijkheden voor invulling van het kerkgebouw en omgeving onderzocht. De resultaten
hebben we gepresenteerd in een bijeenkomst in de Schalm op 12 april 2022 en op een zondagmorgen in de Schalm na een kerkdienst. We hebben ook het parochiebestuur geïnformeerd net als de gemeente en de provincie.

Hoe zijn we verder gegaan?
We hebben gezocht naar mogelijkheden voor een bijdrage. De mogelijkheid van een subsidie via de Rijksdienst voor cultureel erfgoed lukte niet. Dat is ook genoemd in de vergadering van Plaatselijk belang, afgelopen voorjaar. We hebben vervolgens gebruik gemaakt van een nieuwe regeling van de provincie. Een aanvraag voor subsidie is gedaan en deze is toegekend.

Plaatselijk Belang heeft het geld al op de rekening staan. Ook hebben we een bijdrage van de gemeente Raalte gekregen.
We gaan nu bepalen wat de nieuwe functie wordt van het kerkgebouw, Schalm en de omgeving en laten onderzoeken of dit haalbaar is.

Aan de slag!
Buro Maan gaat samen met ons aan de slag. In ieder geval kijken we naar het verplaatsen van de Schalm naar het kerkgebouw en naar een stiltecentrum in
het kerkgebouw. Er is meer ruimte beschikbaar. Is er behoefte in Mariënheem aan een eigen plek voor een vereniging, een stichting of misschien wel je eigen bedrijf? Meld je dan bij één van de werkgroepleden!! Het onderzoek zal opleveren hoe de ideeën ingepast kunnen worden in het kerkgebouw en omgeving en hoe dit financieel haalbaar gemaakt kan worden. Welke mogelijkheden zijn er voor verbouw en welke investeringen zijn nodig?
Het buro Metafoor helpt ons bij de financiële gevolgen en ook de lokale bouwbedrijven denken mee in het plan.

Voor investeringen denken we nu aan subsidies, inbreng door particulieren en/of lokale ondernemers, opbrengsten uit woningbouw op de locatie Schalm, maar mogelijk ook woningbouw om de kerk. Ook is dan van belang wat de aankoopkosten van het kerkgebouw en omliggende gronden zijn. Welke organisatie of wie worden dan eigenaar van het kerkgebouw en de
omliggende grond? Het is in ieder geval ons doel is om het kerkgebouw te behouden voor functies in en voor Mariënheem als dorpsgemeenschap.

Vragen, interesse in ruimte in de kerk. Neem contact op met één van onze
werkgroepleden. Zij helpen je verder.

  • Judith Middelkamp 06 - 8310 4138
  • Erik Nijboer 06 - 3630 1360
  • Harry Kleverkamp 06 - 2221 5082
  • Jan Koenjer 06 - 1440 0580

Deel dit via social media