Zaterdag 4 mei 2024 twee plekken in Marienheem waar dodenherdenking werd gehouden. Aan de Nijverdalseweg bij de school het gedenkteken van de treinramp en aan de Bloemenkampsweg bij de plek waar een Britse Lancaster is neergestort.
19.00 uur Nijverdalsweg gedenkteken. Vele belangstellenden waren aanwezig.
Martin Hutten heet iedereen van harte welkom. Bijzonder welkom voor 4 leerlingen van de Sint Antoniusschool: Fender Cents,Enzo Kieftenbeld, Femke Duteweerd en Puck van der Vliet..Fender Cents draagt een zelfgemaakt gedicht voor; "Herdenken is voor mij...."
4 mei de dag waarop we vanouds stilstaan bij alle Nederlandse militairen en burgers die stierven in oorlogsituaties en vredesoperaties sinds de tweede wereldoorlog. In het bijzonder wat Marienheem betreft:
Soldaat Berend Jan Brinkhuis gesneuveld op de eerste dag van de oorlog in Horn bij Roermond 10 mei 1940; Gerrit Holtmaat; gesneuveld op de Grebbeberg op 10 mei 1940. Gait Derks; omgekomen door v2 explosie op 4 dec. 1944, Jan Holmaat omgekomen tijdens bombardement station Raalte 6 febr, 1945 en Marinus Derks gesneuveld tijdens oorlogshandelingen in Nedelands Nieuw Guinea op 9 aug. 1962
Slachtoffers van de treinbeschieting: Leonard Linssen, Jacomine Sliepen, Jacobus Jansen en Willem A. Wakker.
Gedicht door Fender: Herdenken is voor mij: Terugdenken aan de doden die daar gevallen zijn. De beschieting van de trein waar vluchtelingen uit Limburg zaten. Dat Joden naar concentratiekampen moesten .Met school gaan we ook naar kamp Westerbork, en hebben we een krantje over Anne Frank gelezen. Duitsland bijna de baas over heel Eurpoa was. De geallieerden Duitsland versloegen en Europa bevrijdde. Dat mensen vroeger moesten onderduiken of moesten werken voor Duitsland. Dat joden en mensen met een handicap minderwaardig waren. Een bloem leggen voor alle doden die er zijn gevallen.
Femke en Puck assisteren Jos Alferink met het halfstok hangen van de Nederlandse vlag. Daarna 2 minuten stilte.......
Fender, Enzo, Femke en Puck leggen elk een witte roos bij het gedenkteken. Gé Reimert legt namens de historische vereniging Omnihuus en Plaatselijk Belang een mooi boeket op de rails. Enkele aanwezigen legden ook een een bloemetje neer.
20.00u Bloemenkampsweg.
Herdenking van de neergestorte Britse Lancaster op 12 juni 1943 met 7 slachtsoffers. Hier waren ook vele belangstellenden aanwezig.
Agnes van Lierop heet allen welkom. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus was er gelegenheid tot leggen van bloemen. Daarna zang door Kelly Tornberg en Lise Valent; Peace like a river en Sjaloom Chavarim. John Disselhorst droeg een gedicht voor. Allen werden bedankt voor de komst en Jan Jansman werd bedankt voor het beschikbaar stellen van de lokatie en de bank die is geplaatst.
Volgend jaar wordt op 4 mei de dodenherdenking alleen bij het gedenkteken aan de Nijverdalse (school) herdacht.
foto's Gerard Achterhoek en Henk Kl. Koerkamp FOTO'S