Hoe begint zondag de boerenbridge? Uit hoeveel rondes bestaat het spel? En hoe zit het nou met het 'gat in het Osterbroek'? Je leest het in dit artikel!

Boerenbridge

Op zondag 25 juni organiseren we het Open NK Boerenbridge. We vroegen ons af hoe dat eruit ziet en toevallig kwamen we tijdens een fietstocht over de Wissinkweg Ans tegen. Ans organiseert de Boerenbridge samen met Harrie.

“De zaal gaat open om 10:30 uur en we starten om 11:00 uur”, zegt Ans. “100 deelnemers kunnen hieraan meedoen en de kosten zijn €5,- p.p. Het is een Open NK en de term ‘Open’ zegt het al… iedereen mag meedoen, ook niet-Mariënhemers.”

Wat is het verschil met de reguliere bridge en wat zijn de spelregels? “Bridge speel je met 2 personen en hier kaart je voor jezelf. Maar wij weten de exacte verschillen ook niet”, concludeert Ans. “Het doel van Boerenbridge is proberen te voorspellen hoeveel slagen je nodig hebt in iedere ronde. Heb je een voorspelling juist, dan krijg je punten. Heb je een voorspelling fout, dan verlies je punten.”

“Het spel bestaat uit 14 rondes en we spelen met 4 spelers. In de eerste ronde wordt met één kaart gespeeld, in de tweede ronde met drie kaarten, enz. t/m 13 kaarten. Na ronde 13 wordt het aantal kaarten weer afgebouwd tot de laatste ronde opnieuw met  één kaart wordt gespeeld en dan sluiten we af met nog een ronde van 13.”

In het begin van het spel deelt iemand net zo lang totdat de 1e persoon een aas krijgt, hij/zij mag beginnen met delen en start het spel.”

Ans vervolgt: “Nadat de kaarten zijn gedeeld, moet iedere speler bieden op het aantal slagen hij/zij denkt te halen. Dit gebeurt met de klok mee. Diegene met de meeste punten na 3 verkorte rondes heeft gewonnen.”

Ans sluit af: “Het is een leuk en gemakkelijk spel. Er zijn drie geweldige prijzen, dus voor elk wat wils. Opgeven is wel handig, want dan weet je zeker dat je mee kunt doen. Je kunt je opgeven via de bestaande boerenbridge app of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Presentatie boek met ludieke verhalen

Tijdens een bezoekje aan het Omnihuus op de donderdagavond ontstond een interessant gesprek over ‘de slag bij Raalte die op Mariënheems grondgebied plaatsvond’,  de personen ‘knelis, petoom en het kattenvrouwtje’ en het mysterie achter ‘het gat in het Osterbroek’. De vrijwilligers van het Omnihuus presenteren hier zelfs een boek over tijdens de Midzomerbrunch.

“Er zijn veel mooie en bijzondere verhalen te vertellen over Mariënheem, de buurtschappen en de bewoners”, zeggen de vrijwilligers. “Jammer genoeg raken deze in de loop van tijd in de vergetelheid, dus gelukkig zijn deze verhalen vastgelegd in een boek dat we presenteren aan de Mariënheemse bevolking op de zaterdagochtend tijdens de Midzomerbrunch.”

Over het boek zeggen de vrijwilligers: “De verhalen zijn opgetekend door Johan Schrijver en met behulp van Lisette Schrijver zijn deze verhalen op een luchtige manier en in een mooi, boek prachtig vormgegeven tezamen met veel ondersteunende foto’s en illustraties.”

“Het boek bevat ruim 220 bladzijden, rijkelijk geïllustreerd en in kleur uitgegeven met harde cover.”

Deel dit via social media