Raalte Natuurlijk is tegen megastallen. “Maar wat willen jullie dan wel met het platteland?” werd ons gevraagd. We hebben een kortetermijn- en een langetermijnvisie.
Korte termijn
Op korte termijn moet je rekening houden met de wetenschap dat veel boerderijen hun functie verliezen. Wij zijn daarom groot voorstander van een milder vestigingsbeleid. Laten we eens beginnen te denken vanuit ‘alles wat minder reuring veroorzaakt dan een hedendaagse boerderij én geheel milieuvriendelijk is, is welkom op het platteland’. Daar zitten vast nog randjes aan, maar het is een begin. En dat begin móeten we maken, omdat het platteland bewoners nodig heeft. Wie onderhoudt anders ons mooie buitengebied?
Lange termijn
Op lange termijn moet de landbouw uit een ander vaatje tappen. Dat is niet zo maar een stelling van Raalte Natuurlijk, dat is ook het wetenschappelijk advies aan onze regering. De manier waarop we nu intensief landbouw plegen kan niet langer. Het put de bodem uit. En het is heel inefficiënt al die grond voor maïs te gebruiken voor koeienvoer. Je kunt veel beter gewassen verbouwen voor de mens. Met dezelfde grond heb je dan acht keer meer voedselwaarde.
Raalte Natuurlijk is er daarom groot voorstander van boeren de mogelijkheid te bieden om te schakelen naar toekomstbestendige landbouw. Denk aan voedselbossen. Daar mag de gemeente best in investeren. We zijn immers een landbouwgebied (en mooie landbouw zorgt voor een mooi buitengebied).
Eerlijke prijs voor boeren
Tot slot: we vinden dat Raalte zich als gemeente hard moet maken voor het feit dat boeren een goede en eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het is te gek voor woorden dat een belangrijk deel van onze bewoners keihard moet werken voor een hongerloontje, omdat tussenhandelaren belachelijk lage prijzen geven. Als dat tot gevolg heeft dat ons eten in de supermarkt ietsje duurder wordt, dan is dat maar zo. Het alternatief daarvoor is dat boeren hun producten zelf aan de man gaan brengen, via coöperatieve verkoopsystemen.