Hier vind je de notulen van de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Mariënheem.

  1. Opening + mededelingen

  • Bijzonder woord van welkom aan: Joanny Bouwhuis (correspondente van de Stentor) Henny Huis in ’t Veld (contact ambtenaar) en Wout Wagemans (contact wethouder) en namens de kerk; Marion Kogelman, August Holtmaat en Harry Bloo

  • Het afgelopen jaar heeft het bestuur afscheid genomen van Arjan Pakkert en Caroline Kruiper. Gelukkig hebben wij weer nieuwe kandidaten gevonden voor het bestuur. Dit zijn Hanneke Berenpas en Jurgen Jonkman. Zij stellen zich tijdens de vergadering voor en zijn unaniem gekozen door de aanwezige leden. Hanneke woont sinds 7 jaar in Mariënheem en is al een tijdje voorzitter van het Buurtwerk. Daarnaast zet zij zich in voor de wandel driedaagse en voetbalt zij bij SV Mariënheem. Hanneke werkt als logopediste. Zij heeft er zin in om haar taken binnen het bestuur op te gaan pakken. Jurgen woont al 28 jaar in Mariënheem aan de Schoonheetenseweg. Hij werkt op het melkveebedrijf van zijn vader en zal binnen het bestuur met name het buitengebied en de agrarische sector vertegenwoordigen.

2. Verslag commissies over actuele zaken

  • Verkeer

  • Heg aanplant; Tussen de N35 en de parallelweg is een deel van de heg opnieuw aangeplant door de verkeerscommissie en de dorpsverfraaiingscommissie. Het doel hiervan is dat de visuele vernauwing wordt verbeterd, waardoor automobilisten snelheid minderen binnen de bebouwde kom. De heg lijkt goed aan te gaan.

  • Verlichting op de N35. Regelmatig wordt doorgegeven wanneer de verlichting op de N35 het niet doet. Het lijkt nu goed te gaan, meldingen zijn opgepakt door RWS.

  • Plaatsing spandoeken. De commissie heeft borden geplaatst langs de N35 om alle gebruikers van de N35 aandacht te vragen voor de toenemende drukte op de N35.

  • Gaten langs de parallelweg. Regelmatig wordt hier melding van gemaakt, de commissie benadrukt dat het persoonlijk melden van klachten bij RWS aan te raden is, omdat deze in de regle sneller beantwoord worden.

  • Verkeerstellingen Hellendoornseweg. N.a.v. klachten uit het dorp over geluidsoverlast, trillingen door zwaar verkeer, groot landbouwverkeer, onveiligheid en ontsluiting van het industrieterrein is er medio door de gemeente een verkeerstelling uitgevoerd op de Hellendoornseweg. Hierin viel op dat: Er meer verkeer Mariënheem in gaat dan uit; Er zijn ongeveer 2000 vervoersbewegingen per dag door het dorp waarvan ongeveer 12 a 13 % vrachtverkeer is. Dit zijn vrachtwagens en busjes met aanhangers.De gemeente Raalte categoriseert de Hellendoornseweg als Erftoegangsweg bedoeld voor de inwoners van Marienheem. Normaal wordt een erftoegangsweg als norm Landelijk ongeveer aangehouden van 5000 voertuigen per etmaal. De gemeente Raalte maakt een onderscheid in erftoegangsweg A en erftoegangsweg B. resp. max 4000 en 1000 voertuigen. De Hellendoornseweg lijkt in straatbeeld op een erftoegangsweg A maar is gecategoriseerd als erftoegangsweg B. Het komt er op neer dat deze weg niet voldoet aan de gestelde norm.

  • De vraag vanuit de gemeente kwam of er een enquête uitgevoerd kon worden door ons en ingevuld retour kon naar de Gemeente. Die enquête heeft plaatsgevonden en ingevuld door bewoners van de Hellendoornseweg. Samenvattend kunnen we zeggen dat 86 % van de enquête retour zijn gekomen. 53 % van de bewoners ondervind geluidsoverlast. 53 % van de bewoners ondervind trillengen in hun huis. 63 % van de bewoners vind de Hellendoornseweg onveilig. Uit bovenstaande blijkt wel dat de bewoners van de Hellendoornseweg niet tevreden zijn hoe de weg er nu bij ligt.

    Er wordt nu gekeken wat mogelijke oplossingen kunnen zijn en welke financiële middelen hiervoor beschikbaar zijn.

  • De N35. We wachten nog steeds af wanneer er verkennende gesprekken zullen komen met de bewoners van de Noordzijde van de N35 en Rijkswaterstaat. Het initiatief hiervoor ligt bij RWS. Ondertussen wordt de N35 regelmatig bij de politieke partijen op de kaart gezet, waardoor hopelijk financiële middelen beschikbaar komen.

  • Inrit Sebava. Op 12 mei is er een overleg met de gemeente /sebava/ Rijkswaterstaat over de inrit naar de N35 en de bescherming voor weggebruikers op de parallelweg.

  • Rapport Natuur en Milieu overijssel. Natuur en milieu Overijssel hebben een rapport geschreven over 10 kansen voor de N35. Hier hebben vele organisaties aan meegewerkt, waaronder Staatsbosbeheer, Landschap Overijsel, Natuur en milieu Overijssel en de Fietsersbond. Het rapport is op verzoek in te zien.

  • Er wordt vanuit de zaal aandacht gevraagd voor het snoeien van de heg langs de N35 en er wordt gemeld dat er een verkeersbord is weggehaald ten hoogte van de Krusetraat / ten Haveweg.

  • Dorpsverfraaiing.

  • De commissie heeft het afgelopen jaar het project van de koffiecorner bij de Parabool succesvol afgerond. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van de koffiecorner, dagelijks komen er mensen langs voor een kopje koffie met gebak of een broodje. Er is ook een leestafel waar men oa de Stentor kan lezen en er is een afhaalpunt van de bibliotheek.

  • Afgelopen maand is er weer de actie Mariënheem Schoon gehouden. Ook dit jaar was het weer een succes, er is met dank aan alle vrijwilligers veel zwerfafval opgehaald.

  • De wandelpaden zijn weer op orde gebracht. Met dank aan de gemeente Raalte, de Recreatiegemeenschap Salland en het Waterschap heeft de werkgroep de komende jaren voldoende middelen om de paden in stand te kunnen houden. Het afgelopen voorjaar hebben alle particuliere grondeigenaren een financiële compensatie ontvangen voor het gebruik van hun grond. Daarnaast heeft een groep vrijwilligers het nodige onderhoud gepleegd aan de paden en waar nodig zijn nieuwe bordjes en palen geplaatst. Wij vragen u nogmaals de regels voor gebruik te respecteren, met name om niet met uw hond(en) over de (schouw)paden en particuliere grond te lopen. Koeien kunnen ziek worden van de uitwerpselen van honden en drachtige koeien kunnen hun kalf daardoor verliezen.

  • Vanuit de zaal is er een vraag over het onderhoud van een schelpenpad in het dorp. Dit pad is van de gemeente en wordt ook door hen onderhouden (en dus niet door de wandelpadenwerkgroep)

  • WMO.

  • Twee maal per jaar komen verschillende mensen samen die formele en informele zorg leveren in Mariënheem. Elke keer wordt er een thema / onderwerp bespreken, om samen kennis te verdiepen en te verbreden. Deze bijeenkomsten worden als zeer waardevol ervaren. Er is oa een rolstoel-wandelgroep door ontstaan. Deze groep heeft dit jaar al twee keer een ronde gelopen.

  • Tijdens de laatste bijeenkomst van de werkgroep is Henry Mulder van de gemeente Raalte aangeschoven. Hij heeft voorlichting gegeven over wat er binnen de gemeente mogelijk is met thuis technologie. Doel van deze technologie is om mensen makkelijker en comfortabeler thuis te laten wonen.

  • Er is een nieuwe verpleegkundige vanuit de gemeente aangeschoven bij de werkgroep, zij heet Heidi Lammertsen en is aanspreekpunt iedereen in Mariënheem die zorg gerelateerde vragen heeft en niet weet waar hij/zij met die vraag terecht kan.

  • Er is onlangs een informatieve middag georganiseerd ism KBO, gericht op OZO, thuis technologie en gebruik van tablets. Heidi Lammertsen was hierbij aanwezig. De bijeenkomst werd bezocht door ongeveer 40 mensen en er is veel belangstelling voor ondersteuning bij het gebruik van tablets. Namens het KBO gaat Herman Baack dit organiseren. Er worden nog vrijwilligers gezocht die mensen willen helpen met uitleg over het gebruik van tablets.

  • Buurtwerk. In de afgelopen vergadering is de subsidie verdeeld onder de groepen. Enkele groepen, (Jeugdkamp en Kinderkamp), zijn gevraagd om extra uitleg te geven over hun aanvraag omdat zij dit jaar een beduidend groter bedrag vroegen dan voorgaande jaren. Verder zijn er geen bijzonderheden binnen het Buurtwerk. Alle groepen draaien goed.

  • Duurzaamheid.

  • Dit jaar staat in het teken van de energiewedstrijd. Twintig buurten gaan met elkaar de strijd aan om zo veel mogelijk energie te besparen.

  • Inmiddels zijn al 65 mensen aangemeld op de site www.buurkracht.nl/marienheem. Met een paar muisklikken kun je je ook aanmelden en kun je ook via de weg je energieverbruik bijhouden.

  • In januari is er een druk bezochte energiemarkt georganiseerd

  • Medio april was er een informatie avond over enkele duurzaamheidstoepassingen en over duurzaamheid subsidies

  • Binnenkort informeren wij u via de MIK en Marienheemonline over de energiecijfers van de afgelopen jaren

  • Dit jaar organiseren we met tijdens de Midzomerfeesten en in het najaar nog enkele mooie activiteiten in het kader van de energiewedstrijd

  • We zien steeds meer mensen die besluiten zonnepanelen te plaatsen. In mei zullen we de mensen benaderen die via de site www.buurkracht.nl/marienheem hebben aangegeven dat ze belangstellingen hebben voor zonnepanelen

  • Dit alles om begin 2017 te kunnen bepalen welke buurt procentueel de meeste energie heeft bespaard.

  • Tot slot nog een oproep om elkaar enthousiast te maken voor een Duurzaam Mariënheem, zodat we nog heel lang kunnen genieten van ons mooie dorp

  • Algemeen/overig.

  • Henny Lammers vertelt over glasvezel in het buitengebied. Het eigen initiatief is helaas niet gelukt, er waren te weinig aanmeldingen. Er is echter een nieuw initiatief dat een goede kans van slagen heeft. Wij kunnen nog dit jaar aansluiten bij het initiatief van Cogas (uit Twente). Alle huishoudens ontvangen een brief met verdere informatie, waarschijnlijk in de week van 9 mei.

    Belangrijk is dat iedereen zich opnieuw moet aanmelden.

  • 1000 ogen buurtpreventie app. Daniëlle Pennings (de wijkagent) heeft hier in de vorige ledenvergadering een presentatie over gegeven. Er is in Mariënheem gestart met het project en er zijn op dit moment 175 aanmeldingen. Van deze aanmeldingen worden 6 wijkteams gemaakt. Per wijkteam kunnen er max. 60 personen in een groepsapp. Op donderdag 27 april gaan zij van start. Per team zullen er twee verbindingspersonen worden aangewezen, zij kunnen berichten doorzetten naar de andere wijkteams. Een belangrijke boodschap is dat je altijd 112 moet bellen als je iets verdachts waarneemt. Aan de gemeente is het verzoek gedaan om met borden kenbaar te maken dat in Mariënheem gewerkt wordt met buurtpreventie, met als doel de criminaliteit omlaag te brengen (preventief).

  • Ledenwerving PB. In de vorige vergadering is besloten de contributie van het PB te verhogen ten behoeve van het behoud van de MIK en het ontwikkelen van de MOL. Deze contributie is nu eenmalig geïncasseerd. Hierna zijn een aantal klachten en opzeggingen ontvangen, waardoor er twijfel is ontstaan over de keuze van verhoging. Er wordt nu gekeken naar een keuzemogelijkheid voor contributie; voor het PB / voor het PB+MIK / voor het PB+MOL. Er zal in de loop van het jaar een actie gehouden worden met als doel om zoveel mogelijk inwoners lid te maken van het PB.

  • Het bezorgen van de MIK is een groter wordend probleem. Er zijn steeds minder kinderen in het dorp, waardoor er gezocht moet worden naar nieuwe vrijwilligers voor het bezorgen van de MIK. Tot 1 juli blijft het bezorgen zoals het nu is, daarna wordt er gezocht naar een andere oplossing.

  • Jaarverslag 2015 door de penningmeester.

  • Zoals statutair vastgelegd moet het PB haar jaarverslag en financiële verantwoording kenbaar maken aan haar leden. Daarbij geven we toelichting op de financiën en leggen we financiële verantwoording af voor alle werkgroepen die onder het PB-bestuur vallen. Deze groepen zijn qua activiteit zelfstandig en bepalen daarbij zelfstandig hoe zij hun activiteiten organiseren en financieren. Alle financiële mensen van de werkgroepen hebben een bankpas, waarmee ze kunnen pinnen en contanten kunnen storten. Internetbetalingen kan alleen penningmeester PB. Eindverantwoordelijke voor alle activiteiten en financiën is het PB-bestuur.

  • PB heeft ten opzichte van voorgaande jaren weinig wijzigingen in uitgaven en inkomsten.

  • Het is mooi om te zien hoe we met startkapitaal uit Dorpsplan Plus extra kapitaal hebben kunnen verwerven voor bijv. de koffiecorner en de wandelpaden.

  • Verslag van de kascommissie + verkiezing nieuw kascommissielid.

  • De kascontrolecommissie, bestaande uit Han Neimeijer en Gerard Nij Bijvank, hebben de financiële stukken goedgekeurd. Ze zijn vol lof over de overzichtelijke administratie van de penningmeester. Daarnaast geven zij complimenten voor de besteding van subsidies; met weinig geld, heeft men veel geld weten te maken en zijn heel veel vrijwilligers gelukkig gemaakt; applaus!

  • Emiel Gerner volgt Gerard Nij Bijvank op als kascontrole commissielid.

  • Rondvraag

  • Er wordt gevraagd of er in het dorp een bak kan komen voor de inzameling van batterijen. Henny Huis in ’t Veld geeft aan dat de gemeente geen nieuwe bakken meer plaatst.

  • Er wordt gevraagd naar de plannen voor een parallelweg aan de noordzijde van de N35. Tot waar wordt die gelegd? Wout Wagemans antwoordt dat er nog met alle bewoners van de noordzijde gesproken moet worden. Vooralsnog is het plan tot aan de waterleiding. De wens van sommigen is deze door te trekken tot aan het dorp.

  • Wout Wagemans geeft nog kort een stand van zaken met betrekking tot de N35 weer. Hij geeft de verkeerscommissie complimenten voor de aandacht die zij weten te genereren voor ons tracé. Op alle mogelijke manieren wordt er geprobeerd geld te genereren voor de aanpak van knelpunten op de N35. Het doel is nu om de N35 op de MIRT (rijksbegroting) te krijgen. Voorstellen hiervoor moeten in juni klaar zijn. In mei zullen er op initiatief van Rijkswaterstaat 2 voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd.

  • Presentatie Project Leefbare Gemeenschap Mariënheem.

  • Marion Kogelman, August Holtmaat en Harry Bloo geven een korte presentatie over de ontwikkelingen van het project.

    1. Projectorganisatie:

  • Projectgroep

  • Pijler 1: het kerkgebouw

  • Pijler 2: geloof, religie en geloofsbeleving

  • Pijler 3: zorg voor elkaar

    1. De projectgroep is verantwoordelijk voor de voortgang, verantwoording en PR. In de Projectgroep zitten: Marit IJpelaar, Edwin Blankenvoort, Sanne Kogelman, Jan Holtmaat, Wout Horenberg en Marion Kogelman.

    2. Per pijler worden vrijwilligers gezocht die ideeën willen ontwikkelen en uitvoeren.

    3. Pijler 1; Ideeën zijn een open monumentendag, zorg voor goede buitenverlichting en het kerkgebouw in eigen beheer. Vrijwilligers zijn Bert Jansen Holleboom , Harry Kleverkamp en ….

    4. Pijler 2; Ideeën zijn een oecumenische viering, breed programma rondom hoogtijdagen en sacramenten, contacten leggen met “buiten”. Vrijwilligers zijn August Holtmaat en ……

    5. Pijler 3; Sluit aan bij initiatieven van Plaatselijk Belang en is gericht op samenwerking, versterking en verbinding. Vrijwilligers zijn ……..

  • Sluiting

  • Dit verslag is ook na te lezen op: www.marienheemonline.nl

 

Deel dit via social media